недеља, 29. март 2009.

Пица пужићи

















Тесто је потпуно исто као за јогурт кифлице које већ постоји у рецептима (може се правити и са лиснатим, куповним). Развући га на правоугаоник (половину теста), намазати кечапом, пелатом или парадајз пиреом (по жељи), поређати шунку, шунку премазати мало павлаком, посути ориганом. Све мазати осим једне трећине правоугаоника како не би цурело ништа по увијању. Увити у ролат, сећи на парчиће и ређати у плех, мало их са стране премазати жуманцетом, прелити истопљеним маргарином, посути ренданим трапистом, нацврцати још мало по жељи кечапом и ориганом и гурнути у загрејану рерну на 200 степени четрдесетак минута.


Инџој!

Ђувеч

















2 главице црног лука и пола стабла празилука ситно исецкати па сотирати на мало уља. Кад лук постане стакласт (уколико правите ђувеч са месом онда убацити сецкано месо на динстање - пилетина, говедина...) додати 1 већу шаргарепу исецкану на коцкице па динстати још мало, затим пола шоље (за кафу) пиринча па опет динстати још мало (све по 5-10 минута) па завршити са динстањем и искључити ринглу. Додати 1 шаку грашка, 3 исецкане црвене паприке (лепо је кад је мало љута), 1 већи парадајз, ољуштен и исецкан на коцкице и 4 ољуштена и исецкана на мало веће коцке кромпира. Од зачина ставити бибер, со, вегету, мало алеве паприке - све по укусу и налити литром пилећег/говеђег бујона (или водом, ако неко не једе месо или пости), промешати, додати исецкан свеж или сув першун, мало оригана и белог лука у праху и гурнути у рерну на 220 степени на сат ипо до два.

Од поврћа у ђувеч иде шта вам падне на памет. С пролећа, како шта стиже на пијац, само се додаје, измишља и мења по истом принципу. У све ово може и кукуруз, боранија, тиквице, патлиџан...


Инџој!

четвртак, 26. март 2009.

Бојанина шарена салата

















Количине су произвољне, али однос је овакав отприлике - 100 грама маринираних печурака ситно сецканих, 150 грама печених црвених паприка ситно сецканих, 100 грама киселих краставчића такође ситно сецканих и 200 грама куваног кукуруза шећерца. Све сјединити, додати со, уље и сирће као за сваку салату, промешати и охладити пре конзумирања.

Инџој!

среда, 25. март 2009.

Пијани батаци

















1.3 - 1.5 кг пилећих батака и карабатака посолити па изгриловати на мало уља да кожица са свих страна порумени. Исецкати на ситне коцкице 150 грама сланинице и пропржити у дубљој шерпи. У то убацити 2 веће шаргарепе такође ситно сецкане на коцкице и динстати. Затим убацити 2 главице ситно исецканог црног лука и један струк празилука (без зелених репова) исецкан на пола по дужини па ситно на полумесеце. Залити то једном кутлачом пилећег бујона (припремити литар до литар ипо за наливање) и динстати даље. Убацити батаке и карабатаке и налити бујоном да огрезне. Поклопити и динстати на двојци (ако је максимум 6) око сат ипо времена. 3 вршне кашике парадајз пиреа размутити са водом и у то убацити 4 чена ситно сецканог белог лука, 1 везу сецканог першуна, бибера, оригана. Може и соли, мада и не мора јер је сланиница слана, месо усољено гриловано, а и бујон је слан. Додати све то умућено у велику шерпу са пилетином, поклопити и оставити још пола сата на јединици да се крчка (ако је максимум 6). Након пола сата додати 400 грама шампињона исечених на листиће (не танке) и прелити са 2 децилитра белог вина. Динстати још пола сата на истој температури, најнижој, и јело је готово. Сервирати уз пире кромпир и посути першуном.



Инџој!

Киви коцке

















100 грама шећера у праху, 200 грама млевеног кекса и 200 грама млевених ораха измешати у посуди па додати 1.5 децилитра сока од поморанџе и 150 грама отопљене чоколаде. Сјединити све састојке и распоредити у калуп. 300 грама кивија ољуштити и исећи на ситне коцкице. 200 милилитара биљне павлаке умутити, додати киви и лагано промешати. Смесу сипати преко формиране масе, изравнати и оставити да се стегне. Украсити коцке по жељи (колутовима кивија, топљеном чоколадом...). Може се правити и са другим воћем - банане, ананас, јагоде, вишње, мандарине, наранџе... шта год вам падне на памет. Ако користите биљну павлаку, колач је посан. Димензије послужавника су 26х18. Забрањено за алергичне! :)


Инџој!

уторак, 24. март 2009.

Кекс од овсених пахуљица

















Пенасто умутити 2 беланца, постепено им додавати 200 грама шећера, а онда и 2 жуманца. Кад се маса сједини уз стално мешање додавати и следеће састојке редом: (ја све миксером до краја изједначим) 200 грама путера, 200 грама брашна, пола кесице прашка за пециво, 100 грама сувог грожђа и 200 грама овсених пахуљица. Кашичицом одвајати тесто па ређати у плех или узимати руком па ваљати у мало веће лоптице и притискати их благо по стављању на пец папир у плеху, онако да више личи на бисквит него на лоптицу. Кекс пећи у претходно загрејаној рерни на 200 степени (па смањити на 170) 10-12 минута. Водите рачуна кад ређате немојте их пуно у једну туру и близу. Од ове мере, мада зависи колике кексиће правите, ја добијем око 40 комада.


Инџој!

петак, 20. март 2009.

Гибаница

















Умутити 8 беланаца у чврст шне, додати 8 жуманаца и завршити са миксером. У ту масу убацити 800 грама ситног (или уситњеног) сланог крављег сира, 1 киселу павлаку, 1 шољу киселе воде, пола те шоље уља и 1 прашак за пециво (може и без) и измешати. Од 700 грама кора одвојити две за прекривање гибанице. Две коре ставити у плех до половине, а друге половине да су ван плеха и две коре на дно. Све остале коре гужвати или цепкати, потапати у масу и ређати у плех. Кад се заврши са масом и са корама, прво прекрити са оне две коре које смо оставили за прекривање, а преко њих пребацити оне што су са дна вириле из плеха. Ако је остало масе на зидовима вангле, сипати у њу мало уља па са тим премазати гибаницу и избушити местимично виљушком. Пећи у загрејаној рерни, на 200 степени - 45 минута.



Инџој!

Пуњени пилећи пакетићи

















Пилећу шницлу (извући од груди) излупати, мало посолити и на њу ставити све ситно сецкано: сланиницу, шунку и тост-топи сир. Увити у пакетић и са три стране ушити чачкалицом па пржити на маслиновом уљу или гриловати.
Кромпир: Ољуштити, обарити на полутке и охладити мало. Наређати га у ватросталну посуду, посути ренданим качкаваљем и ориганом (може и мајораном) па запећи 10 минута на 200 степени у рерни.
Прокељ: Опрати, убацити у слану кључалу воду на 7-8 минута.

Инџој!

понедељак, 16. март 2009.

Пирошке

















Обарити у љусци пола килограма белог кромпира. Очистити га, додати 50 грама маргарина и направити пире масу од тога. У прохлађену масу додати 2 жуманца. У 250 грама топлог млека додати кашику шећера, 2 кашичице соли и спустити цео свеж квасац да надође. Cаставити жуманца и кромпир да се добије компактна смеса, додати млеко са надошлим квасцем и половину брашна (максимум брашна који је потребан је 650 грама) па месити тесто. Додавати полако још брашна док не престане да се лепи за руке, а оставити мало од исте количине за посипање по радној површини при развлачењу и затварање пирошкица.

Прекрити тесто у вангли крпом и пустити га да одмори сат времена. После сат времена посути радну површину брашном, изручити тесто и развући га на 1 цм дебљине.



Премазати тесто киселом павлаком (1 чаша) и исећи га радлом (или ножем) на коцке.



Сваки квадратић узети на длан, замотати га на пакетић и затворити са три стране (просто речено прилепити крајеве да тесто буде свуда у контакту и да се не види фил тј павлака). Ређати на пец папир у плеху. Умутити 2 жуманца и мало уља па премазати четкицом, а затим листиће замрзнутог маргарина ређати са све четири стране сваке пирошке у плеху, да свуда буде листића (отприлике 200 грама маргарина).



Пећи у загрејаној рерни на 200 степени 35 - 40 минута, да лепо порумене. Извадити и пустити да ce мало охладе у плеху да би се лакше одвајале. Све зависи колике коцке сечете и колико ситне волите да вам буду, али од ове мере ја добијем 45 комада.



* Уместо павлаке пирошке се могу увијати и са млевеним месом (издинстаним и зачињеним), пица филом (сецкана шунка, рендан качкаваљ, оригано и кечап), сиром (+ јаја), а могу се увијати и слатке, жџемом :)

Инџој!

Туњевина са крутонима

















Пола главице исцепкане зелене салате, пола главице ситно сецканог црвеног лука, 1 краставац исецкан на коцкице, 1 цео парадајз (већи) исецкан на коцкице (може и чери парадајз, 150 грама, сечен на половине), 1 оцеђена од уља конзерва туњевине, крутони, со и бибер. Промешати све састојке лагано и сервирати уз сок од грејпфрута.



* Крутони = 3 (у овом случају) кришке старог хлеба исецканог и на кратко осушеног (препеченог) у рерни (као за презле).
** Може се додати и 150 грама исецкане свеже паприке, а не мора стављати лук.

Инџој!

петак, 13. март 2009.

Пилетина у горгонзола сосу

















Потребно је (за 4 особе): 600 грама пилећег меса, 250 мл неутралне павлаке, 100 грама горгонзоле, 2 кашике маслиновог уља, 400 грама бареног пиринча, 200 грама конзервисаног грашка, 10 грама путера, бибер, со.
Пилетину излупати тучком за месо, зачинити и испећи на маслиновом уљу. Биљну павлаку и горгонзолу кувати док се сир не отопи. На путеру сотирати грашак и пиринач, посолити и побиберити. На тањир сервирати прилог и пилетину и прелити сосом од горгонзоле.


Инџој!