недеља, 19. април 2009.

Ускршње зеке и венчићи

У 130 милилитара млаког млека ставити пола кашичице шећера, пола кесице сувог квасца и кашичицу брашна и оставити пар минута да квасац надође. У одговарајућу посуду ставити 330 грама меког брашна, 1 цело јаје, 45 грама отопљеног, прохлађеног маргарина и 1 кашичицу соли. Додати млеко са надошлим квасцем и замесити глатко тесто. Посуду покрити чистом крпом и оставити 30 минута да тесто надође.
Надошло тесто премесите и поделите на 5 делова, сваки део посебно рукама израдите обликујући мале погаче јајастог облика. Чисте, веће маказе зароните у брашно, а онда са њима исеците тесто на два места тако да добијете уши од зеке. Уз помоћ штапића за ражњиће на два места избушите мале рупе и у њих ставите по бибер. Зеке пребаците на плех обложен папиром за печење и оставите 20 минута да одморе. У међувремену укључите рерну на 200 степени да се загреје. Премажите зеке благо умућеним беланцетм или жуманцетом. Ставите да се пеку првих 10 минута на 200 степени, а онда температуру смањите на 180 и печете још 10 минута.
Од истог овог теста могу се направити и ускршњи венчићи. Откидати лоптице и направити тракице око 23 цм дужине и прст дебљине. Саставити по две тракице и онда их заједно увртети тј увити у плетеницу. Крајеве спојити у круг. Оставити на плех обложен папиром за печење 10-15 минута да нарасту, а онда их премазати умућеним јајетом. Кажипрст умочити у јаје, а онда у сусам. Hа сваки део плетенице оставити отисак са сусамом. Пећи у загрејаној рерни исто на 200 степени.Од истог теста од којег смо правили прве зеке и венчиће могу се направити и зеке у панталонама. Тесто значи правити по горњем репту. Надошло тесто поделити на 6 једнаких делова јер за сваког зеца су потребна два дела. Од једног дела се направи труп зеца, а од другог глава, очи, уши, ноге, итд. Кад састављате делове тела на делу где се они додирују премажите умућеним беланцетом сем панталона, њих премажите умућеним жуманцетом и поспите семенкама лана (кима, сусама...). На трегерима панталона уместо дугмета ставите црни бибер. Такође, бибер ставите да буду очи. Шпагете премажите жуманцетом и ставите у плех за печење - од њих ће касније зека добити бркове. Пећи такође у загрејаној рерни на 200 степени 15 минута. Кад су зеке печене, поломите шпагете и забодите по неколико уместо бркова.
Тнх ту Миња :)

Инџој!

Нема коментара: