петак, 2. јануар 2009.

Штангле, 4 врсте

















1. Железничке штангле

У чврст снег од 8 беланаца додати 7 кашика шећера, 1 кесицу ваниле, све измиксати па полако спустити 200 грама млевених ораха и 1 кашику брашна. Лагано промешати, изручити на пец папир и пећи.

8 жуманаца измиксати са 250 грама шећера у праху и 1 кесицом ваниле, кувати на пари, оставити да се охлади. Кад се охлади саставити са 250 грама умућеног путера, намазати хладну кору и ставити у фрижидер да се стегне. Направити глазуру од 200 грама чоколаде за кување са мало шећера у праху, мало уља и мало путера. Глазура мора мало да се прохлади пре преливања да не отопи жути фил. Вратити у фрижидер опет на стезање.


2. Презбуршке штангле

150 грама путера умутити са 150 грама шећера, додати 150 грама млевених ораха и 75 грама брашна. Промешати и сасатвити са претходно умућеним снегом од 5 беланаца, растањити у четвртаст плех и пећи на умереној температури. Кад почне да се одваја кора од ивица и мало порумени извадити плех.

5 жуманаца умутити са 150 грама шећера у праху, додати 1 ванилу, 1 кашику брашна и све то премазати преко коре и вратити у рерну да се просуши тај жути фил и доврши кора. Кад се ухвати корица на жутом филу извадити из рерне и ставити да се хлади.

100 грама млека са 5 кашика шећера и 1 кесицом ваниле ставити да проври, склонити са ватре и у то спустити (попарити) 150 грама млевених ораха. Ставити да се охлади. 100 грама путера умутити са 100 грама шећера у праху, сасатвити са попареним орасима, све промешати, измутити и премазати преко жутог фила. Цео колач посути млевеним орасима (50 грама), ставити да се хлади.


3. Париске штангле

У чврст снег од 10 беланаца сипати кесицу ваниле и 130 грама шећера, додати 350 грама млевенигх ораха и 1 кашику брашна. Изручити у плех на пец папир и пећи на 180 степени, полако, да се просуши и испече а да не изгори.

У 10 жуманаца додати 2 цела јаја, 2 кесице ваниле и 350 грама шећера и кувати на пари, па кад је на пола кувано у то спустити 300 грама чоколаде за кување и 2 кашике какаа и кувати и даље на пари. Додати још 375 грама путера и још кувати (кува се око сат времена).

На хладну кору изручити врео фил, распоредити једнако по целој кори и док је тако топао посути млевеним орасима (50 грама) и ставити у фрижидер.


4. Лондон штангле

250 грама путера умутити па додати 5 жуманаца, 125 грама шећера, стругану кору 1 лимуна и на крају 300 грама брашна. Замесити тесто и формирати га у плеху на пец папиру.

Премазати тесто танким слојем пекмеза од кајсија или шипака.

5 беланаца умутити у снег са 200 грама шећера у праху, додати 200 грама самлевених ораха и премазати преко тог џема. 1 шаку ораха исецкати и побацати горе по томе. Све тако нафиловано једно преко другог убацити у рерну и пећи на 180. Да не би ораси са шамом прегорели може се пећи и под фолијом на слабијој температури.

Инџој!

Нема коментара: