петак, 2. јануар 2009.

Боем торта

















15 беланаца умутити са 130 грама шећера, 1 кесицом ваниле и 400 грама млевених ораха. Распоредити ту масу у 3 једнака плеха (22х32) подмазана машћу и подметнута потом под хладну воду. Пећи један плех за другим, врло кратко, на 180, готово је чим се одвоји од страница. Изручити све три коре да се хладе.

Од 15 жуманаца праве се два фила.

Жути фил: 7 жуманаца умутити са 7 кашика шећера, 1 кесицом ваниле и 6 кашика брашна, мало млека тек да мало буде течно. Сипати у пола литре заслађеног (4 кашике шећера) и скуваног млека. Кувати на пари крем као за кремпиту. На крају додати 20 грама путера у тај крем и склонити са ватре да се хлади.

Чоколадни фил: 8 жуманаца и 2 цела јаја умутити са 300 грама шећера у праху и кесицом ваниле, кувати на пари, додати 200 грама чоколаде за кување и ставити 2 кашике какаа и кад је готово склонити са ватре да се охлади. Кад се охлади саставити са 375 грама путера.

Филовање: Кора – чоколадни фил – жути фил – кора – чоколадни фил – жути фил – кора – чоколадни фил (преко целе торте, са стране и украсити шприцем или посути млевеним орасима).

Може се поделити уздуж на два дела, па тако филовати и добити две торте у ширини парчета.

Инџој!

Нема коментара: