четвртак, 28. мај 2009.

Рагу с јунетином и шампињонима

















(Објављени радови у мају)

Рецепт испробан као улазница за игру фуд блогера са простора бивше Југославије, ФБИ рукавице коју је осмислила мамајац, а блог под истрагом у мају био је Моникин.

Потребно је: 400 гр јунетине од бута, 1 већа главица лука, 1 шаргарепа, 1 црвена паприка, 2 чена белог лука, 150 гр шампињона, 2 кашике алеве паприке, 2 кашике парадајз пиреа, 200 гр пелата, 400 мл говеђег бујона, со, бибер, тимијан, жалфија, мајоран, босиљак, мало киселе павлаке, уља и ситно сецкан першунов лист.

Лук исецкати ситно и динстати на мало уља док не постане стакласт. Додати му јунетину исечену на мање коцке или резанце па динстати док месо не пусти сок. Затим додати шаргарепу исечену на колутиће и паприку исечену на коцке, посолити, побиберити, опет мало динстати па додати ситно сецкани бели лук.




Месо и поврће посути млевеном паприком и додати парадајз пире, мајоран и босиљак и добро промешати. Затим додати насецкан пелат и залити бујоном (може и говеђа коцка за супу или вода). Пустити да почне да ври а затим додати тимијан и жалфију и кувати уз повремено мешанје око сат времена тј док месо не омекша. По потреби доливати још бујона или воде. Кад месо омекша додати шампињоне исецкане на листиће. По потреби дотерати укус са још мало соли и бибера и кувати још 15 минута док шампињони не омекшају. Рагу послужите са мало киселе павлаке и сецканог першуна.





Запажања: Не зна се шта је лепше на Моникином блогу... да ли фотографије, да ли њене посудице, комплетан дојам или рецепти, па су моји укућани пожелели да ја инспекцију наставим и у наредним месецима :) Нисам одступала у рецепту, утрошила сам литар бујона за наливање рагуа, једино што бих ја можда пре бута изабрала рибић, као мање сув и мекши, обично од њега кувам оваква јела. Углавном, шерпица је могла и да се не пере :) Хвала на ручку.

Инџој!

Нема коментара: