четвртак, 14. мај 2009.

Ражњићи у тесту

















Потребно је: 500 грама пилећег белог меса, 200 грама меснате сланине, 200 грама качкаваља, 200 грама ситнијих шампињона, 2 тиквице, 4 дл воде, 3 јајета, 350 грама брашна, 1 дл уља, 2 кашике сенфа, со.
Пилеће бело месо исећи на коцке, уваљати у сенф и пропржити на врелом уљу, а потом га извадити из масноће и оставити на топлом. Тиквице исећи на колутове и пропржити на уљу, шампињоне такође пропржити на уљу, све једно за другим. Сланиницу и качкаваљ исећи на крупније коцке. На штапиће за ражњиће набадати наизменично сир, тиквице, месо, шампињоне и сланину док се не утроше припремљене намирнице.




Посебно умутити јаја, воду, брашно и мало соли како би се добила маса гушћа од оне за палачинке. Ражњиће умакати у припремљену смесу и пржити кратко на врелом уљу док не порумене. Пржене ражњиће прелити припремљеним умаком. Ја сам их овог пута преливала млевеним парадајзом али ево рецепта и за другачији прелив:
Ситно исецкати главицу црног лука и 2 чена белог лука па пропржити на мало уља, додати 250 грама парадајз пелата, 1 кашику парадајз пиреа, 1 кашичицу жутог шећера, бибер и мешавину зачина по укусу. Налити 1 дл црног вина и кувати на умереној температури како би се добила компактна маса.



* Могу бити и без меса и сланине, само са поврћем, може се изоставити умакање у тесто, могу се бацити на роштиљ, комбиновати друго поврће, могу се јести и хладни и топли, могу се онако полуготови наређани понети у природу па тамо довршити на роштиљу, комбинација је више у зависности од жеља и укуса.

Инџој!

Нема коментара: