субота, 30. мај 2009.

Клафути са поврћем

















(Објављени радови у мају)

Рецепт испробан као улазница за игру фуд блогера са простора бивше Југославије, ФБИ рукавице коју је осмислила мамајац, а блог под истрагом у мају био је Моникин.

Потребно је: 2 јаја, 2 жуманца, 1 кашика густина, 4 кашике меког брашна, 250 мл млека, 125 мл киселе павлаке, 100 гр качкаваља, 1 шаргарепа, 1 тиквица, 150 - 200 гр чери парадајза, 3 чена белог лука, 25 гр путера, 25 мл уља, тимијан, босиљак, со, бибер и мускатни орашчић.

Шаргарепу ољуштити, исећи на танке колутиће, бели лук ситно, а тиквицу преполовити по дужини па такође исецкати на танке листиће. На мешавини путера и уља динстати шаргарепу док мало не омекша па додати исечене тиквице и бели лук, со и бибер по укусу и динстати још неколико минута док поврће не омекша. Јаја и жуманца умутити жицом, додати брашно и густин и добро промешати. Додати млеко из неколико пута па павлаку и качкаваљ изрендан на крупно ренде, зачине и ако је потребно соли и бибера још за дотеривање укуса.




Ватросталну посуду или плехчић (18х28 цм у овом случају) премазати са мало путера, а затим по дну распоредити динстано поврће и део парадајза исецканих на четвртине. Прелити смесом од јаја и млека па горе побацати остатак сецканог парадајза. Посуда не сме да буде до врха пуна јер ће тесто нарасти, а затим поново спласнути. Убацити у загрејану рерну на 190 степени и пећи око 30-40 минута. Служити топло уз салату по избору. Може се посути и пармезаном, по жељи.


Запажања: Једноставно, а фантастично јело које дозвољава небројене импровизације од онога што увек имаш при руци од поврћа и зачина. Толико нам се свидело да сад само мотам по глави комбинације за неки следећи слани, а први слатки ће бити са трешњама. Хвала за топлу и врло француску вечеру за двоје :)

Инџој!

2 коментара:

JA U KUHINJI... је рекао...

i ovo sam pravila i isto nam se jako svidelo...

Maja Babić је рекао...

I meni je ovo bilo bas otkrovenje. Tako jednostavno, a bas nekako fino...