субота, 6. јун 2009.

Клафути са трешњама

















Потребно је: 600 грама трешања, 170 мл млека, 60 грама меког брашна, 75 грама шећера у праху, 1 ванил шећер, 3 већа јаја, 50 грама путера и мало за подмазивање калупа.

Подмажите калуп, оперите трешње, очистите их од петељки и коштица (или убедите неког од укућана да то сигурно ради боље од вас, на пример деду) па их распоредите по дну у једном слоју једну до друге. Укључите рерну да се загреје на 180 степени. Ставите млеко да проври и у вруће млеко спустите путер да се растопи. У посебној посуди помешајте брашно, прах шећер и ванил шећер, томе додајте једно по једно јаје мешајући пре сваког додавања па затим постепено свему томе млеко са растопљеним путером и све добро измешајте да нема грудвица. Прелијте преко трешања у калупу и пеците 40 минута.





Пре служења поспите шећером у праху, може се јести и топао и хладан (мени је лепши хладан), хладан може стајати у фрижидеру 2 дана, није пуно сладак и не очекујте да ћете добити бисквит, већ сочан колачић који више подсећа на пудинг. Према традицији, каже Википедија и старе францускиње, трешње се не чисте од коштица јер се тако пуно губи на укусу...

Тнх ту Ана-Марија :)

Инџој!

1 коментар:

Marija је рекао...

Bas si me s ovim sad potseila... Ima neki recept u Sale i Pepetu zove se "Devojacki stidak" ;) E tu pise da ide sa kosticama, i bas sam se pitala jel to ima neku svrhu. Ima da ga pravim sledee godine :)