субота, 4. јул 2009.

Хлеб са качкаваљем и шунком

















Има томе, видех код Марије овај рецепт и ево испробах данас. Свидело ми се оно играње са увијањем, а и деловао је врло укусно, у шта смо сад сигурни.

Потребно је: 200 мл млека, кесица сувог квасца, 580 грама брашна, 100 грама путера, 2 већа јаја, 2 кашичице шећера, 1 кашичица соли, 100 грама прашке шунке и 250 грама качкаваља.

200 мл млека загрејати и прелити преко 3 кашичице сувог квасца (1 кесица), додати половину од 280 гр брашна па варјачом замесити тесто. Спустити преосталу количину брашна, опет умутити варјачом, прекрити крпом и оставити сат времена да одстоји.



100 грама путера омекшалог на собној температури умутити миксером са 2 кашичице шећера, 1 кашичицом соли и 2 цела већа јаја. Умућену масу прелити преко дела са нараслим квасцем, промешати варјачом и полако додавати још 300 грама брашна.



Изручити тесто на радну површину и израдити га. Тесто не треба да се лепи нити за руке нити за радну површину. Додати му 100 грама ситно сецкане прашке шунке и поново оставити да одмори сат времена.




После сат времена, кад се тесто утростручило, изручити га на пец папир и развући оклагијом круг пречника 40 цм, а дебљине 1 цм. У средину ставити чашу ширег обима (или неку ћасу), а радлом тесто поделити на 4/4 па сваку четвртину на 5 једнаких делова како бисмо добили 20 једнаких делова теста.



Изрендати 250 грама качкаваља на ситно ренде, па на сваки други део теста (крак) нанети рендан качкаваљ. Оставити део ренданог качкаваља за посипање хлеба одозго. Преклапати празним делом теста онај крак на који је нанет качкаваљ. Средина теста треба да остане нетакнута, а тесто повезано.



Кад све траке буду преклопљене, увртети их и мотати у круг према центру у ружицу, с тим што прва умотана иде у центар теста, у средину, а осталих девет кракова око ње тако да формирају велики цвет. Преко побацати преостали рендани качкаваљ и оставити да у плеху одстоји још 20 минута.




За то време загрејати рерну. Пећи у загрејаној рерни на 180 степени, око 45 минута.



Може се правити и без шунке, само са качкаваљем, а може и са више шунке, по жељи.

Инџој!

3 коментара:

Maria је рекао...

Много красив е станал! Прекрасен!

Nikki је рекао...

Gledam tvoj blog po prvi put i moram da ti kazem da me je odusevila originalnost i stil pisanja :) I imas super recepata za slatkise (ja to uglavnom gledam :)), mada ne bih ni ovaj hleb odbila izgleda jaaako ukusno!

Alanvla је рекао...

Zbrkana ženo ovo ti je fantastično!!!! :))))