субота, 18. јул 2009.

Мусака од похованих тиквица

















Потребно је: 2 веће или 3 мање тиквице, 3 јаја за поховање + 1 за преливање, мало брашна, мало уља, 500 грама млевеног меса, 2 главице црног лука, 3 чена белог лука, мешавина зачина, со, бибер, 1 ољуштен и ситно исецкан парадајз, пола киселе павлаке, 300 мл млека.

Тиквице опрати, исећи горњу и доњу страну, не љуштити и исећи на тање шните. Посолити и оставити мало да одстоје да пусте воду и оцеде се. Ваљати их у брашно па у умућена јаја и пржити на уљу. Вадити на папирнате убрусе да се оцеде од вишка уља. Лук исецкати и издинстати на мало уља, па му додати месо и зачине и пропржити. Додати му пред крај и један исецкан парадајз па пропржити још мало. У ватростални суд наређати половину тиквица да покрију дно, изручити месо преко њих, прекрити преосталим похованим тиквицама, залити размућеном павлаком у млеку са једним целим јајетом и гурнути у загрејану рерну на 180 степени на пола сата.




* По истом принципу се прави и мусака од плавог патлиџана (и уопште све мусаке) с тим што се он само уваља у брашно па пржи на уљу без јаја, фил је исти, а прелива се са млеком, павлаком и 4 размућена јаја.
** Мусака је занимљива и кад се искомбинује у 3 реда (а између фил) и са тиквицама и са патлиџаном и са похованом печеном црвеном паприком. За оне који не једу месо може се као фил ставити барени пиринач.


Инџој!

Нема коментара: