петак, 10. јул 2009.

Пенне алл'арраббиата

















Penne All'arrabbiata је једноставна, здрава, популарна, преукусна и моја омиљена паста која долази са југа Италије. За њу је потребно: 500 грама пенне тестенине, 6 чена белог лука, 1 главица црног лука, конзерва парадајз пелата, мало љуте папричице (чили), маслиново уље, црно вино, 1-2 инћуна, босиљак/оригано и мало неког тврдог овчијег сира, пармезана...






Ситно исецкати црни лук, ољуштити бели лук и згњечити чена ножем, да остану цела (не кроз пресу, већ их само згњечити тако што ћете ставити нож преко њих па притиснути на даску руком), исецкати ситно мало папричице и не дирати очи после тога. У тигањ сипати мало маслиновог уља, загрејати па убацити згњечен бели лук. Мало га препржити, али не тако да постане стакласт и златан, већ убрзо додати црни лук, инћуне и сецкану папричицу. Динстати док лук не добије златасту боју па додати 150 мл црног вина и добро промешати неколико пута. Потом убацити парадајз пелат па сецкани босиљак. Оставити да се крчка 20 минута, уз повремено мешање. Пробати сос, па досолити ако је потребно, по укусу (ако инћуни нису били довољни). Испасирати сос у тигању, на ватри и додати му обарену тестенину (обарити је у посољеној води без уља, а извадити је и оцедити минут пре времена), промешати добро, склонити са ватре, сервирати одмах, посути ренданим тврдим сиром и листићима свежег зачинског биља.

Инџој!

Нема коментара: