субота, 18. октобар 2008.

Црвени рижото и брускети са спанаћем

















Прво се позабавити цвеклом јер за њу треба највише времена, па онда синхронизовати све остало.

На мало маслиновог уља сотирати ситно исецкан црни лук и додати 400 грама пиринча (или мање, у зависности за колико особа се спрема), мешати и наливати бујоном (говеђим, пилећим, рибљим, зависи шта касније стављамо у рижото или са чим га припремамо - основа је увек иста) - скоро литар, али не одједном него из неколико пута уз обавезно мешање јер се тако пиринач фино глазира.



Пиринач је готов за отприлике 20 минута, пробати, не треба да буде гњецав већ куван ал денте (да пружа мали отпор кад се загризе али да не буде некувано). У пиринач се може додати и мало белог вина, соли и бибера.

In cooking, the adjective al dente (pronounced /æl ˈdɛnteɪ/) describes pasta and (less commonly) rice that has been cooked so as to be firm but not hard. "Al dente" also describes vegetables that are cooked to the "tender crisp" phase - still offering resistance to the bite, but cooked through. It is often considered to be the ideal form of cooked pasta. Keeping the pasta firm is especially important in baked or "al forno" pasta dishes. The term comes from Italian and means "to the tooth" or "to the bite", referring to the need to chew the pasta due to its firmness. The term is also very commonly used as a name for Italian restaurants around the world.


Цвеклу опрати и исећи јој врх и дно, ставити на фолију, посолити, побиберити и залити маслиновим уљем. Умотати фолију добро и ставити у рерну на сат времена (200). Извадити, ољуштити је и изблендирати па додати у рижото. Промешати и натрпати пармезана, па опет промешати и рижото је спреман за сервирање.



Брускети са спанаћем

Свеж спанаћ ставити у блендер, додати 5 ченића белог лука, со, бибер и уситнити. Додати још и пармезан па опет мало пулсирати у машини док се не изједначи, намазати багете и убацити у већ загрејану рерну на 10-15 минута (након што извадимо ону цвеклу).



Инџој!

Нема коментара: