среда, 12. новембар 2008.

Поширана јаја а ла Стонога

















Треба нам 6-7 јаја. У шерпу сипамо воду (око 6-7 цм) са мало сирћета ставимо на ватру да прокључа, а онда смањимо да тихо ври и разбијамо јаја у неку чинијицу па их полако додајемо у шерпу са водом и једно по једно поширамо (кувамо док се не формирају, отприлике 3 минута). Не бућнемо их дакле са висине у шерпу него приближимо води и полако спустимо из те чинијице. Вадимо их решетком да се оцеде и ређамо у ватросталну посуду.
Од 50 грама путера и 3 дцл млека направити бешамел сос, класичан - ни лаган ни густ (1-2 кашике брашна) - истопити путер, скинути са ватре, додати брашно и мешати па вратити на ватру и мешати да мало добије боју, а затим постепено додавати млеко и непрестано мешати. Што више мешамо - бешамел је бољи. Посолити га по укусу (по жељи и бели бибер и мускатни орашчић).
У бешамел додати 100 грама прашке шунке коју смо исекли на танке резанце, па том смесом прелити јаја и одозго нарендати 100 грама качкаваља. Ставити у загрејану рерну и пећи око 15- 20 минута на 200 степени.
Може се при сервирању посути пармезаном, ориганом.


Инџој!

Нема коментара: