четвртак, 19. фебруар 2009.

Суљпа

















Пола килограма пасуља опрати и потопити у шерпу са водом да преноћи. Бацити сутра ту воду, сипати нову и ставити на ватру да проври. После 15 минута просути и ту воду и налити нову, трећу, за кување, 4 литре вреле воде. Убацити три листа лорбера и опрано, исечено месо 800 гр - 1 кг сушених шпиц ребара (сушена свињска коленица, лепа сланиница...). Кад проври, смањити и додати 2 веће главице црног лука ситно исецкане, 5 ченова белог лука пропуштених кроз пресу, 1 супену кашику вегете, мало млевеног бибера и соли по укусу. У зависности од квалитета зрна пасуља, пасуљ би требао да буде скуван и месо мекано за сат ипо времена до два.
Запржити хладном запршком: у шољи размутити 1 децилитар уља са 2 супене кашике брашна и 1.5 кафеном кашичицом алеве паприке, спуштати у пасуљ и мешати на тихој ватри. Након 10 минута искључити и онда оставити на рингли. Тад је спреман за јело.
Салата - по избору - у овом случају избор је пао на кисели купус, исецкан па преливен са мало уља и посут туцаном паприком.

Инџој!

Нема коментара: