субота, 14. фебруар 2009.

Сеоски гулаш

















Потребно је: 1.5 килограм говедине од плећке или врата (ја сам правила од плећке, мада је врат још мекши и бољи - бут је сув), 350 грама црног лука, 450 грама шаргарепе, 6-8 ченова белог лука, 4-5 листића ловора, пола везице тимијана, пола везице першуна, 1.8 литара домаћег црног вина, 12 кашика уља, со, бибер, 2 кашике скробног брашна (густина), 1 кг кромпира и 150 грама тапенаде (има у рецептима).

Месо исеците на крупније коцке, око 80 грама тежине свака. Очишћен лук исеците на ребарца, а шаргарепу на колутове. Ставите месо и поврће у дубљу посуду, додајте тимијан, першун, ловорове листиће и све налијте вином, поклопите па оставите у фрижидер да стоји у маринади 24 сата.


Извадите месо из маринаде. Оцедите, па поделите на три дела. У већем тигању добро загрејте 4 кашике уља, па нагло пржите прву количину меса само да ухвати корицу са свих страна. Извадите месо из тигања и ставите у велику посуду погодну и за ринглу и за рерну. Додајте у тигањ поново 4 кашике уља и поновите поступак са другим делом меса. На крају испржите на исти начин и остатак меса, па ставите у припремљену посуду. Посолите и побиберите.


Пржено месо прелијте маринадом са свим састојцима и ставите на ринглу да прокува, а потом убаците посуду у рерну загрејану на 180 степени Ц и кувајте поклопљено 2 сата и 30 минута. Извадите месо из посуде, па и поврће извадите из сока, ловорове листиће баците, а сок процедите. Поврће пропасирајте (изблендирајте) и помешајте са соком. Размутите у води скробно брашно, додајте соку са пасираним поврћем и ставите да се кува. Додајте и тапенаду, добро промешајте, вратите месо унутра, па све заједно кувајте још 10 - 15 минута.
Кромпир сте у међувремену опрали, очистили, исекли на коцке и обарили, процедили и пропасирали или направили пенасти пире миксером, уз додатак мало маслиновог уља и соли.


Инџој!

Нема коментара: