четвртак, 14. мај 2009.

Mлевени парадајз

















Направљен одавно, ал' тек сад дошао на ред за убацивање на блог. 15 килограма свежег парадајза - оног као за салату, меснат, тврд, не зелен и не гњецав - опрати, исећи на кришке и самлети на машини за месо. Од тога ћете добити од 10 до 13 литара течности, зависи од парадајза, како кад. Опрати и исецкати једну већу везу целера (ко не воли целер може и першун) па спустити у млевени парадајз. Додати 2 кашике шећера и посолити по укусу, а затим додати 10 грама винобрана и 10 грама конзерванса. Промешати и оставити цео дан да стоји у шерпи уз повремено мешање - довољно је промешати га кад год прођеш поред шерпе. После 10-12 сати сипати у чисте флаше и повезати целофаном.
Маса се може и поделити на два дела, па један део заљутити тако што се у млевењу још дода неколико љутих папричица да и оне прођу кроз машину, а по жељи се може очистити и рен и штапићи поубацивати у сваку флашу.



Може се користити у сосовима, при припремању шпагета, макарона, гулаша, ђувеча... свега што вам падне на памет или овако као на фотографији горе - исецкате црни лук ситно (може и бели мало), додате кашику уља и 2 децилитра млевеног парадајза, све измешате и умачете пржене кромпириће или преливате преко роштиља или чега год...

Инџој!

Нема коментара: