петак, 21. август 2009.

Густа супа од сочива

















Потребно је 450 грама сувог сочива, 1 главица црног лука средње величине, ситно исецкана, 2 мале шаргарепе, остругане коре и исецкане на коцкице, 2 стабљике целера, очишћене и ситно исецкане, 1 ловоров лист, 2 чена белог лука, ситно сецканог, 3 свежа листа жалфије, ситно сецкане, 1 супена кашика ситно сецканог листа рузмарина, со и свеже млевени црни или бели бибер, по укусу, и 6 супених кашика хладно цеђеног маслиновог уља.

Натопите сочиво у хладној води и оставите га да огрезне најмање 3 сата или преко ноћи. Процедите га и ставите у дубоку шерпицу заједно са белим и црним луком, шаргарепом, целером и ловоровим листом. Долијте довољно хладне воде да прекријете сочиво (око 5 цм изнад сочива). Поклопите и кувајте на тихој ватри око 45 минута. Извадите ловоров лист, додајте жалфију и рузмарин, па наставите да кувате и даље поклопљено на тихој ватри наредних 5 до 10 минута. Сочиво би требало да буде јако меко, готово у стању распадања. Посолите и побиберите по укусу, додајте маслиново уље и послужите док је вруће.

Инџој!

Нема коментара: