уторак, 13. јануар 2009.

Сарма од киселог купуса











Потребно је 3 средње главице купуса (или 2 веће). Очистити корен, оставити да се купус оцеди, у случају да је много кисео потопити у хладну воду да одстоји и опет га ставити да се оцеди. Ја савијам сарме од пола листа, мале.

Фил: 800 грама ситно сецканог црног лука, 3-4 чена белог лука, 3 листа лорбера и 2 дцл уља динстати док лук не постане стакласт (никако да загори). Додати вегету (1 супену кашику). Спустити у то 1.5 кг мешаног млевеног меса и пржити месо на луку двадесетак минута. Убацити затим две шољице (од кафе, средње) опраног пиринча, млевеног бибера по укусу, 1 кафену кашичицу слатке алеве паприке, промешати, изједначити и одмах склонити са ватре. Пробати фил па досолити ако је потребно (пошто је купус слан). После десетак минута, кад се фил мало прохлади спустити унутра 2 цела јаја и сјединити.

На пола листа купуса ставити 1 добру супену кашику фила, умотати и ређати у шерпу чије је дно већ покривено лискама купуса. Ређати сарму у круг, густо. Сабијати и напунити цело дно. Други ред исто ређати у круг с тим што се оставља празна средина у коју ставимо нешто од сувог меса и сланинице (коленица, шпиц ребра...). Забости између још понеки лист лорбера, побацати неколико зрна бибера и покрити листовима купуса. Налити топлом водом да огрезне (да пређе преко јела 1-2 цм). Полако, тихо, натенане кувати на средњој ватри, поклопљену, да не бућка и не распада се и да не гори. Отприлике за 2-3 сата је готова, чим је мекан горњи лист и месо које је стављено.

* У фил још по жељи може да се дода ситно сецкано свињско, јунеће или телеће месо (оно што смо одстранили од шницли за поховање, динстање и слично па стављали у замрзивач баш за сарму) или лепа димљена месната лепо осушена сланиница такође исецкана на коцкице. Стављати у лук пре него се дода месо. Ово је мера за 70 малих сарми.

Инџој!

Нема коментара: