недеља, 18. јануар 2009.

Дринине крофне

















1 свеж квасац, 3 кашике шећера и 2 дцл млаког млека помешати и оставити са стране да бубри. У то мало касније додати пену од два беланцета и 3 жуманцета, 1 дцл уља, 2 дцл воде, мало соли (на врх ножа) и 300 грама брашна. Улупати тесто добро јер је у томе поента и постепено додавати још 400-500 грама брашна, да остане мекано али да се не лепи. Оставити да нарасте и још два пута премесити па растањити на прст дебљине, вадити чашом крофне (може разне величине), опет их оставити да нарасту па пржити на врелом уљу. Вадити на убрусе па пунити чиме год (џемом, кремом... или растопити чоколаду па потопити једну страну у чоколаду). Брашно може да се помеша, пола оштро - пола меко. Бити стрпљив и пустити тесто да нараста лепо, да процес од распакивања квасца до уживања у крофнама траје неких 5-6 сати.


И начин број два:
1/4 л млаког млека, 1/4 л млаке воде, мало соли (2 кашике шећера, 1 квасац), 1 цело јаје, 1 жуманце, 50 грама путера, 700 грама брашна. Добро се излупа и остави да надође два пута (изренда се и кора 1 лимуна). Развије се тесто, вади чашом и пржи у уљу.


Инџој!

Нема коментара: