уторак, 25. август 2009.

Кроасан кифле

















Ово сам једноставно морала да пробам, код Миње на блогу су деловали тако укусно и примамљујуће. Питајући се да ли ће се и моји тако излистати, обзиром да ово први пут правим, бацих се на посао. Кроасани су савршени.

Потребно је: 1 кг брашна, 1 квасац (45 гр), 3 кашике шећера, 1 кашичица соли, 250 мл млека, 250 мл киселог млека, 3 јајета и маргарин за премазивање.

У млако млеко ставити квасац и пустити да надође. У већој ванглици сјединити јаја, кисело млеко, шећер и со. Додати млеко са надошлим квасцем и са брашном замесити тесто. Оставити да одстоји 30 минута. Када је тесто надошло поделити га на два дела. Један део поделити на 8 лоптица. Лоптицу растањити на величину палачинке, премазати је маргарином па на њу ставити следећу развучену лоптицу и опет премазати, па све тако ређати закључно са осмом развученом лоптицом коју не премазујемо маргарином.





Сад све то развучемо на круг пречника 50-55цм, поделимо га на 12 делова и на сваки део нанесемо фил (џем, крем, чоколаду). Увити кроасане, премазати жуманцетом и оставити да нарасту у плеху још мало пре печења. Поновити поступак и са другом половином теста са почетка, ово је заправо мера за 24 кроасана. Ставити у загрејану рерну на 200 степени и пећи око 25-30 минута. Служити посуте прах шећером.

* Ако се мало смањи шећер у тесту, могу се правити и слани, пуњени по жељи, сиром, шунком, печуркама, трапистом...

Инџој!

1 коментар:

Minja је рекао...

Drago mi je da si ih pravila i da ti se sviđaju :)
Nisam ih baš odavno pravila,nekako sam navikla da ih pravim zimi, ali eto brzo će i to ;)
Pozz