субота, 8. новембар 2008.

Доматес гемистес

















Мало Грчке атмосфере и окуса у тањуууурима! Ово је по нашки пуњени парадајз (domates gemistes/yemistes). Дакле треба нам 6-7 доматес за овај пројекат, зрелих али не претерано. Оперемо парадајз, исечемо му гузу или онај део где је била петељка, како хоћете и сачувамо поклопчиће за касније. Кашичицом повадимо унутрашњос' парадајза, садржину потрпамо у блендер и изпулсирамо на пар секунди да се направи сок.


У једну шерпицу сипати мало маслиновог уља, ситно исецкати један црни лук и сотирати. Додати једну шољу пиринча, исецканог першуна по жељи, пола сока из блендера и зачине (со, бибер, оригано, босиљак, бели лук у праху... шта волите). Мешати и кувати док се не укува онај сок и на крају додати шаку сувог грожђа (а може и без - ко не воли). У сваки празан издубљен парадајз сипати на врх кашичице шећера.



Тим филом пунимо парадајз, ако процена није била добра (зависи од величине парадајза и оне шоље са пиринчем - ставим скоро пуну велику), као моја, па остане надева, онда на брзака издубити још један парадајз и придружити и његову средину оном сокићу у блендеру. Затворити их капицама (поклопчићима), ољуштити и неки кромпир па исећи и побацати около да му прави друштво, посолити га, све прелити остатком сока из блендера, сипати и мало воде, прелити са мало маслиновог уља.




Рерну подгрејати на 180 степени, убацити доматес на печење и дићи ноне у вис на сат ипо, опуштено. Сервирати са фетом, а може и без. А исто ово може да се ради и са паприкама или и у комбинацији са паприкама... само нам се онда јело зове доматес ке пипериес гемистес. Цццццццц и Грчки вас учим. Цмок за моју малу из Грчке.



Кали сас орекси! Што ће бит' - пријатно вам било :)




Инџој!

Нема коментара: