четвртак, 13. новембар 2008.

Ћуфте у парадајз сосу

















- Шта има за ручак?
- Ћуфте у сосу, песница по носу - говорила моја бака.

500 грама млевеног меса, 2 чена ситно сецканог белог лука, 1 главица ситно сецканог црног лука, прстохват соли, мало бибера, 1 јаје и 3 кашике презли потопљених у млеко. Од тога направити компактну масу и одложити у фрижидер на 1-2 сата.


Извадити из фрижидера и формирати куглице па пржити у врелом уљу. Вадити на салвету да вишак уља нестане.



Мало уља у којем смо пржили ћуфтице процедити у суд у којем ћемо спремати сос. Спустити 3 кашике брашна, мало пропржити, додати пола литре домаћег сока од парадајза (знате колико сте га солили па у зависности од тога солите и сос - или не солите), кафену кашичицу шећера, мало бибера и шољицу воде. Кад то почне да крчка сос је готов, убацити мало сецканог першуна у сос (по жељи, може и босиљак) поубацивати ћуфтице, искључити ринглу и оставити још 5 минута на топлом.


Сервирати са кромпир пиреом или пасираним кромпиром и украсити першуном. Мера за 20 ћуфтица (мада зависи колике ћуфте волите).



Инџој!

Нема коментара: