недеља, 1. март 2009.

Карамел крем

















Или - Dulce de Leche. Направити се може на неколико начина. Увек се кува дуго. Око 3 сата. У овом случају у 2 литре млека (што маснијег) додала сам пола килограма шећера, 1 кесицу ваниле и 20 капи екстрата ваниле и ставила на ватру да почне да се кува. Убрзо треба смањити температуру рингле на пола (ако је 3 најјаче онда 1.5 - ако је 6 онда 3) и кувати полако. Мешати повремено, на сваких 10-15 минута, не сме да загори. Пред крај кувања, а густину коју желите ћете одредити сами, неких пола сата, потребно је мешати непрестано како се не би десило да загори. Имајте у виду да ће бити још гушћа кад се охлади, па крем повремено извадите на тацницу као кад се кува џем и ако се не разлива, или ако превучете прстићем преко крема, а штрафта остане и не саставља се, готово је сигурно. Топло треба сипати у чисте тегле. У зависности од густине коју волите или желите од ове количине добићете најмање 1 велику теглу (800 грама) или + још једну мању. Кад се охлади поклопите и ставите у фрижидер, а користите за преливање сладоледа (сладолед са карамелом из Мека - то је то), за филовање палачинки, колача, торти, можете у још топао крем нпр додати орахе па филовати обланде или једноставно умакати прстиће и лизати :) итд...





На крају кувања, кад га склоните са ватре, уколико хоћете да вам крем буде за нијансу тамнији можете додати на врх кашичице соде бикарбоне и промешати добро једно 2 минута.

Постоје и следеће варијанте:

- 2 литре млека, 5 кесица ваниле, 500 грама шећера и 125 грама путера
- 2 литре млека, 1 ванилин штапић, 500 грама шећера
- 2 литре млека, 1 ампула ваниле, 1 ампула рума, 500 грама шећера

итд...

http://en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche


Инџој!

Нема коментара: