понедељак, 16. март 2009.

Пирошке

















Обарити у љусци пола килограма белог кромпира. Очистити га, додати 50 грама маргарина и направити пире масу од тога. У прохлађену масу додати 2 жуманца. У 250 грама топлог млека додати кашику шећера, 2 кашичице соли и спустити цео свеж квасац да надође. Cаставити жуманца и кромпир да се добије компактна смеса, додати млеко са надошлим квасцем и половину брашна (максимум брашна који је потребан је 650 грама) па месити тесто. Додавати полако још брашна док не престане да се лепи за руке, а оставити мало од исте количине за посипање по радној површини при развлачењу и затварање пирошкица.

Прекрити тесто у вангли крпом и пустити га да одмори сат времена. После сат времена посути радну површину брашном, изручити тесто и развући га на 1 цм дебљине.



Премазати тесто киселом павлаком (1 чаша) и исећи га радлом (или ножем) на коцке.



Сваки квадратић узети на длан, замотати га на пакетић и затворити са три стране (просто речено прилепити крајеве да тесто буде свуда у контакту и да се не види фил тј павлака). Ређати на пец папир у плеху. Умутити 2 жуманца и мало уља па премазати четкицом, а затим листиће замрзнутог маргарина ређати са све четири стране сваке пирошке у плеху, да свуда буде листића (отприлике 200 грама маргарина).



Пећи у загрејаној рерни на 200 степени 35 - 40 минута, да лепо порумене. Извадити и пустити да ce мало охладе у плеху да би се лакше одвајале. Све зависи колике коцке сечете и колико ситне волите да вам буду, али од ове мере ја добијем 45 комада.



* Уместо павлаке пирошке се могу увијати и са млевеним месом (издинстаним и зачињеним), пица филом (сецкана шунка, рендан качкаваљ, оригано и кечап), сиром (+ јаја), а могу се увијати и слатке, жџемом :)

Инџој!

Нема коментара: