субота, 7. март 2009.

Пребранац

















Колико грама пасуља - толико лука. На пример - пола килограма пасуља тетовца опрати 3 пута у хладној води, потопити да огрезне и преноћи, бацити сутра ту воду, сипати нову, пустити да проври 15 минута па бацити и ту воду. Сипати нову, топлу да буде два прста изнад пасуља ниво воде и кувати отприлике сат времена (не на јакој ватри да се зрна не распадну). Кад проври пред крај додати му једну супену кашику вегете. Кад је скуван, искључити и смаћи са ватре.
У међувремену спремити: пола килограма црног лука - исећи на танке режњеве (на ребарца) и продинстати са 2.5 дцл уља (може и са 2), 3 лорбера - и кад буде стакласт додати 2 кафене кашичице вегете, мало соли, кафену кашичицу алеве паприке и пола кашичице млевеног црног бибера.
У суд у ком ће се пећи прво поређати трећину или половину лука па трећину или половину пасуља (вадити га решетком, без течности), па док се не потроши материјал ређати наизменично лук и зрна. Налити са течношћу од пасуља 1 цео прст да буде изнад и гурнути у рерну на 200 степени да се запече око сат до сат ипо.

* По жељи може се додати и љута туцана паприка, мада је моја бака говорила да пребранцу бибер одређује љутину, па се ја према томе управљам :)


Инџој!

Нема коментара: