субота, 27. децембар 2008.

Посни ситни колачи, 8 врста

















1. Пуњене урме

30 комада урми очистити од коштице и пунити марципан масом. Тако напуњене умакати у црну посну чоколаду само до пола или се одозго нашприца мешавином беле посне чоколаде и маргарина (као у овом случају).

Напомена: Сав маргарин у колачима је маргарин од маслина, мада може и неки други биљни. Све иде у фрижидер на стезање па тек онда на сечење, ако је потребно, и у корпице.

2. Розен торта


Готове коре попрскати водом па филовати: 400 грама маргарина добро умутити па помешати са 500 грама охлађених, претходно попарених млевених ораха, 400 грама шећера у врелој води. Филује се свака кора па се одозго разлије фондан.
Фондан: У дубок тањир ставити 300 грама шећера у праху, додати мало розе боје па сипати кључалу воду уз непрестано мешање. Кад маса постане стакласта сипати је на горњу кору.

3. Купе

Добро измешати по 200 грама сецканих бадема, ораха, лешника и сувог грожђа. Додати 200 грама маргарина, 200 грама шећера у праху, 3 ванил шећера и ароме по укусу (нпр коњак). Од те масе правити купе и постављати их на колутиће од обланди.

4. Јапанке

250 грама млевених ораха, 250 грама кристал шећера, кора и сок од 1 лимуна - замесити масу па развити на брашну да буде дебљине 4-5 мм. Вади се модлицом као за ванилице и благо осуши у рерни на 170 степени. Кад се прохлади 2 круга састављати са џемом од шипака. Умочити горњи део у претходно истопљену чоколаду (100 грама са 100 грама маргарина) па умочити у сецкане орахе тај чоколадни део.

5. Салама од смокава


250 грама смокве, 200 грама бадема, 200 грама шећера, 10 кашика млевених ораха, 2 ребра црне чоколаде, 100 грама шећера, мало коњака или бадемовог уља.
Припрема: Самлети смокве. Ушпиновати шећер са мало воде, па кад је добро отопљен ставити смокве и добро измешати. Скинути са ватре па додати рендану чоколаду и орахе. На науљену алу-фолију сипати масу и формирати правоугаоник. Оставити да се прохлади, док се припреми бела маса од ушпинованог шећера (100 грама) и бадема са кашичицом бадемовог уља. Премазати белу масу преко тамне и лагано увити у ролат. Од ове масе добију се три саламе од 25 цм.

6. Питице од сувих шљива

Потребно је 500 грама танких кора. 1 килограм сувих шљива очишћених од коштица самлети у машини за месо и помешати са 150 грама сецканих ораха. Филовати по 2 коре, увити у ролну, исећи на величине парчета (пећи док не порумени) и печено прелити са сирупом од 500 грама шећера куваним у 2 чаше воде. Врућа пита - хладан сируп. Коре преливати уљем.

7. Бајадере од кокоса

800 грама шећера и 16 кашика воде ставити да проври па додати 300 грама посног млевеног кекса, 300 грама кокосовог брашна, 3 ванил шећера и 375 грама маргарина. Маса се измакне са шпорета и добро измеша. Подели се на два дела и у један део се стави 100 грама истопљене чоколаде.
У плех поквашен водом стави се прво браон па бела маса. Одозго се прелије глазуром од чоколаде (100 грама са 100 грама маргарина сједињених на ватри) пошто се глазура мало прохлади.

8. Куглице од поморанџи

4 поморанџе очистити па кору искувати у 4 воде, процедити па самлети у машини за месо (кора и средина, целе наранџе). Ушпиновати 150 грама шећера као за слатко па додати млевене наранџе. Скувати као џем. Охладити па додати 150 грама млевеног бадема и правити бомбице. Ваљати их у млевени бадем и у средину ставити бадем тако да вири из бомбице.

Инџој!

Нема коментара: