субота, 6. децембар 2008.

Рижото од плодова мора

















База за рижото је увек иста (погледати црвени рижото); на мало маслиновог уља сотирати исецкану главицу црног лука, па кад лук постане стакласт додати око 400 грама пиринча (на фотографијама је "Riso Gallo Blond Integrale", може и Арборио, Оригинарио), мешати па налити чашом белог вина, око 2 децилитра. Кад вино испари додавати у 3-4 наврата прокључалу воду у коју смо ставили кашичицу две вегете и непрестано мешати. Кад течност испари, налијемо опет и све тако док не потрошимо тај литар. Пробати, па ако зрно пружа благи отпор кад се загризе, а није жилаво и живо - рижото је тада готов, побиберити по укусу. У исто време у другом тигању (посуди, или чему год) на мало уља (маслиновог, 3-4 кашике) пропржимо бели лук, убацимо морске плодове (мешано: лигње, козице, дагње, крабе, месо од шкампа...) и динстамо. Налијемо мало белог вина, плодови су већ сами по себи слани па их углавном не треба солити, али пробати. Убацити и шаку сецканог свежег першуна. Кад је готово саставити са рижом и служити топло.



*По жељи се може у плодове додати и парадајз и босиљак, а у рижу на крају мало путера. На фотографијама је то изостало овај пут.

Инџој!

Нема коментара: