недеља, 7. децембар 2008.

Телетина у белом сосу


















Blanquette de veau је француско јело које се топи у устима. Спрема се лако, а крчка се дуго, 2 сата, јер је у томе цака. Имала сам комад телетине од бута од 600 грама, па га исецкала на коцкице и пропржила на уљу. Кад је месо пустило сок, посула сам га вршном кашиком брашна, мало промешала и налила добро белим вином, скоро пола литре (може и мање). Црни лук ољуштити и пресећи на пола па у њега забости по три клинчића (каранфилића), исецкати мало шаргарепе на колутове (исецках две, мада може и више), једну тиквицу ољуштити пресећи на четири дела па и њу исецкати на коцкице и шампињоне (400 грама) на четвртине, па све то убацити у месо. Смањити ватру (ако је максимум 3или6 онда на 1.5или3), мало посолити, побиберити и наливати топлим говеђим бујоном, тек по мало да увек има минимум течности у којој се крчка, а да не загорева. Након 2 сата, пред служење (повадити клинчиће) умешати једно жуманце, сок од пола лимуна (или мање ако не волите киселије) и киселу павлаку у јело и сервирати са пиринчем вруће (може и са кромпиром).






Bon Appétit!


Инџој!

Нема коментара: