петак, 26. децембар 2008.

Кекс торта

















Потребан је 1 килограм кекса (авала кекс - соко штарк или пти бер). 8 целих јаја са 350 грама шећера у праху и 2 кесице ваниле умутити миксером и кувати на пари уз повремено мешање (миксером ја то), након пола сата додати 200 грама чоколаде за кување (отопљене) и 1 добру кашику какаа. Миксати и кувати још пола сата - 40 минута. Склонити скуван крем да се охлади и кад се охлади у њега спустити 375 грама путера, сјединити, измиксати. Скувати литар обичне јаке црне кафе, потапати кекс и ређати, па кад је готов ред кекса мало га и пофајтати кафом преко (кашичицом прскати) и тек онда филовати. Следећи ред опет умакати у кафу (тако да се кекс не распадне), фајтати - филовати...



1 ред=24 кекса. Торта има 4 реда кекса. Кад се намаже фил на последњи ред кекса, остане толико кекса да покрије само ободе торте, па је ја направим тако - као да има рам. Премазати опет тај рам (исто умочен у кафу), а преостали фил сипати у шприц и украсити. Посути млевеним орасима местимично и одложити у фрижидер до служења.

Инџој!

Нема коментара: