Потребно је 700 грама танких кора за питу, 600 грама млевених ораха, 1 килограм шећера, сок од 1 лимуна + 1 лимун, 3 ванил шећера, 250 грама путера и 2 дцл уља.
Путер истопити и помешати са уљем. Орахе помешати са сувим грожђем (ако га уопште желите и волите стављати, може и без), 1 кесицом ваниле и 100-150 грама шећера који смо одузели од килограм.
3 празне коре ставити у подмазан плех, сваку премазати са уљем, на трећу посути орахе, па ређати даље - свака кора се премаже уљем, а свака друга орасима и тако до краја. Ређање се завршава са 4 коре које се премажу само уљем. Исећи на коцкице (или ромбоиде, правоугаонике, како волите) и пећи на умереној температури. Ја печем на 150 степени сат времена. Чим се извади из рерне, врелу баклаву прелити врелим сирупом. Кад се баклава прелије, поклопи се и остави да одстоји 24 часа.
Сируп: Остатак шећера, 2 чаше воде, сок од 1 лимуна, 2 ванил шећера ставити да ври на умереној ватри 25 минута. Пред крај се у сируп може додати 1 ољуштен лимун исечен на колутиће.
Путер истопити и помешати са уљем. Орахе помешати са сувим грожђем (ако га уопште желите и волите стављати, може и без), 1 кесицом ваниле и 100-150 грама шећера који смо одузели од килограм.
3 празне коре ставити у подмазан плех, сваку премазати са уљем, на трећу посути орахе, па ређати даље - свака кора се премаже уљем, а свака друга орасима и тако до краја. Ређање се завршава са 4 коре које се премажу само уљем. Исећи на коцкице (или ромбоиде, правоугаонике, како волите) и пећи на умереној температури. Ја печем на 150 степени сат времена. Чим се извади из рерне, врелу баклаву прелити врелим сирупом. Кад се баклава прелије, поклопи се и остави да одстоји 24 часа.
Сируп: Остатак шећера, 2 чаше воде, сок од 1 лимуна, 2 ванил шећера ставити да ври на умереној ватри 25 минута. Пред крај се у сируп може додати 1 ољуштен лимун исечен на колутиће.
Нема коментара:
Постави коментар