среда, 03. јун 2009.

Туршија

Не би ово била збрка да не слеће туршија на блог тек сад кад јој време није. Ово је рецепт за 10 кг поврћа које је потребно прво очистити. И то:

  1. Зелени парадајз опрати и на цветићу направити крстић
  2. Паприку опрати, одсећи петељке и пробушити виљушком на две стране
  3. Шаргарепу и карфиол добро опрати, ољуштити, раздвојити на цветове
  4. Краставчиће добро опрати, један по један. Сложити их у нешто попут лаворчета и ошурити врелом водом - да из њих изађе сва она слина и да би били крти. Оставити их у тој води док се тотално не охладе.
У 2 л воде ставити 300 гр соли, 30 гр шећера, 1.5 дл алкохолног сирћета, 20 гр винобрана, 1 кесицу конзерванса и ставити да проври. Кад почне да ври додати 1.5 дл есенције, поклопити, склонити са ватре и ставити да се хлади. Никако не припремати у металним шерпама већ у емајлираним. Кад се тотално охлади, у велики суд од око 12 л сипа се 8 л воде, дода охлађени скувани део и измеша. Кад се поврће наређа у буренце (теглу, кофицу или шта год) прелије се овом течношћу и унутра се може додати по неко зрно бибера, листићи лорбера и штапићи рена. Кад се налије, врло је важно добро притиснути поврће даском (каменом или пластиком), да не мрда. Буренце се добро затвори и не отвара 40 дана. Кад буренцету будете давали 40 дана уживајте уз мезе и ракијицу, без претеривања.

Инџој!

Нема коментара: