Не би ово била збрка да не слеће туршија на блог тек сад кад јој време није. Ово је рецепт за 10 кг поврћа које је потребно прво очистити. И то:
- Зелени парадајз опрати и на цветићу направити крстић
- Паприку опрати, одсећи петељке и пробушити виљушком на две стране
- Шаргарепу и карфиол добро опрати, ољуштити, раздвојити на цветове
- Краставчиће добро опрати, један по један. Сложити их у нешто попут лаворчета и ошурити врелом водом - да из њих изађе сва она слина и да би били крти. Оставити их у тој води док се тотално не охладе.
У 2 л воде ставити 300 гр соли, 30 гр шећера, 1.5 дл алкохолног сирћета, 20 гр винобрана, 1 кесицу конзерванса и ставити да проври. Кад почне да ври додати 1.5 дл есенције, поклопити, склонити са ватре и ставити да се хлади. Никако не припремати у металним шерпама већ у емајлираним. Кад се тотално охлади, у велики суд од око 12 л сипа се 8 л воде, дода охлађени скувани део и измеша. Кад се поврће наређа у буренце (теглу, кофицу или шта год) прелије се овом течношћу и унутра се може додати по неко зрно бибера, листићи лорбера и штапићи рена. Кад се налије, врло је важно добро притиснути поврће даском (каменом или пластиком), да не мрда. Буренце се добро затвори и не отвара 40 дана. Кад буренцету будете давали 40 дана уживајте уз мезе и ракијицу, без претеривања.
Инџој!
Инџој!
Нема коментара:
Постави коментар