четвртак, 4. јун 2009.

Неред у Етону

















Потребно је: 2 кесице шлага и млеко за припрему, пуслице, 500 грама јагода, ванил шећер, кашика шећера, кашика неког ликера, мало листића бадема.

Опрати јагоде, одстранити им петељке па их изрезати на комаде жељене величине и посути шећером. Мало мање од половине јагода измешати у блендеру или ручно у пире. Умутити шлаг и додати му ванил шећер и пире од јагода па мутити још мало. У чашама за послуживање разломити пуслице (направљене по овом рецепту), преко њих послагати јагоде, па на врх ставити шлаг, све још мало помешати, прелити кашиком ликера (може и неки безалкохолни сируп) и посути листићима бадема.




Етон је елитна средња школа за мушку децу која се налази близу Виндзора и чија већина ученика на крају заврши на Оксфорду или Кембриџу. Овај се десерт сервира на пикнику последње среде у мају на којем се деле награде полазницима. Састоји се од шлага, јагода и комада пуслица. Сервирао се и тридесетих година двадесетог века у школској кантини и то као мешавина јагода или банана са шлагом или сладоледом. Комади пуслица нешто су новији додатак. Традиционална верзија је са јагодама, мада се Eton Mess може спремати са било којом врстом летњег воћа.
Занимљива анегдота каже да је десерт добио свој помало неуредни изглед када је једном приликом на задњем седишту аутомобила лабрадор сео на корпу са десертом...


Инџој!

1 коментар:

Вера је рекао...

Vocno,socno!