четвртак, 4. јун 2009.

Кукурузне ружице са кајмаком

















Рецепт испробан као улазница за игру фуд блогера са простора бивше Југославије, ФБИ рукавице коју је осмислила мамајац, а блог под истрагом у јуну био је маслинкин.

Потребно је: 300 грама меког белог брашна, 100 грама кукурузне паленте, кашичица меда, 25 грама свежег квасца, равна кашичица соли, мало маслиновог уља, 250 мл топле воде (или још, по потреби), 50 грама путера, 150 грама кајмака.

Помешати обе врсте брашна, со и прашак за пециво у једној посуди. У шољици размутити квасац са кашичицом меда и мало топле воде па без чекања да нарасте сипати у суве састојке. Додати и остатак топле воде или колико оцените да вам треба да замесите средње мекано тесто. Прелити са мало маслиновог уља да се тесто не лепи за руке и да не бисте додавали још брашна па да се деси да тесто буде пречврсто. Још мало месити, а онда прекрити крпом и оставити да одмори и нарасте. Кад нарасте премесити још једном и опет оставити и покрити. У међувремену у чинијици измешати путер и кајмак остављен да стоји мало на собној температури како би се могло све лепо мазати.




Тесто растањити на величину плеха, у правоугаоник и премазати половином мешавине кајмака и путера. Засећи дијагонално крајеве 10-15 цм, не до краја, и преклопити делове према средини један преко другог, па опет покрити и оставити да нарасте.




Опет га разваљати у правоугаоник у величину плеха, премазати другом половином кајмака и путера па уваљати у ролат. Поделити га на 12 једнаких делова (мера је кнап за калуп за мафине, пројице) и сместити у подмазан калуп. Покрити их и оставити да одморе и четврти пут нарасту, а рерну укључити на 200 степени да се загреје. Пећи их 25 минута док лепо не порумене, извадити из рерне и из калупа на тањир или решетку да се не упаре.





Запажања: Феноменалан рецепт за ружице који нам се много свидео. Кад су топле остаје се без текста, а две су остале за ујутру, ништа им не фали, исто су мекане и кад су хладне. Процес који почиње мерењем брашна, а завршава се конзумирањем топлих ружица трајао је равно 4 сата што због оног нарастања од 4 пута, што због моје опуштености и блејања у филм, па уколико вечерица треба да буде на столу у рецимооооо осам, онда треба са припремом почети раније. Овако смо се частили у 11 хихихи :) а судећи по задовољним лицима и осмесима цветаће руже у рерни често :)

Инџој!

2 коментара:

JA U KUHINJI... је рекао...

Da, da ove ružice su nam zaista bile super... moraću ih opet praviti...
p.s. Ti si baš bila vredna i toliko toga probala... :)

Dragana Pušica - Moje Grne blog је рекао...

ove ružice i ja planiram da isprobam, volim sve sa kukuruznim brašnom :)