четвртак, 4. јун 2009.

Кранч чоколадице

















Рецепт испробан као улазница за игру фуд блогера са простора бивше Југославије, ФБИ рукавице коју је осмислила мамајац, а блог под истрагом у јуну био је маслинкин.

Потребно је:
100 грама беле чоколаде, 100 грама црне чоколаде и 6 равних кашика амаранта.

Добро загрејати тефлонски тигањ, сипати семе амаранта, поклопити да кокице не лете на све стране, мало продрмати тигањ као кад се кока кукуруз и када се искока отклопити и склонити са ватре. Отопити чоколаду одвојено, у микроталасној, рерни, на плотни, пари или како је год топите (ја имам онај апаратић за топљење чоколаде ), додати по 3 кашике кокица отприлике (оценити да не буде много и густо, а да их има и да се виде) и у једну и у другу чоколаду и добро промешати па пунити калупе које имате. Мало их продрмајте да се чоколада лепо свуда распореди, оставите на собној температури пар минута па у фрижидер на хлађење. Извадити из калупа, грицкати и уживати.





Амарант (штир, руменика) је један од најстаријих варијетета житарица које је човек култивисао. Био је основна храна Астека и Инка. Његово семе богато је беланчевинама и изузетно здраво, а лишће му је популарно и као поврће и као зачин. Зрно се у виду брашна користи за прављење хлеба, колача и тестенина, док се цело употребљава за припрему различитих јела, па чак и кокица.
Иако амарант као и хељда и квиноа, по пореклу није житарица, садржи много онога што имају житарице. Изузетно високим садржајем беланчевина надмашује све остале житарице. Разлог за то је есенцијална аминокиселина лизин која се ретко налази у биљкама. Поред тога, има висок садржај гвожђа и калцијума, два минерала која често недостају у исхрани жена и девојчица. Порција од 60 гр бареног амаранта садржи 80% препоручене дневне дозе калцијума.
Ова биљка садржи веома мало масноћа и калорија и много влакана. Њено чудесно семе, поред многобројних повољних учинака за здравље, изнад свега ојачава нервни систем, мозак и метаболизам. Лишће амаранта многи сматрају укуснијим од спанаћа, а сигурно је богатије калцијумом, гвожђем и фосфором. Садржи и значајне количине витамина А и Ц.




Запажања: Није да нам нису пажњу привукле прво чоколадице, већ смо ми то хтели да пробамо како иде кокање овог сићушног семена обзиром да то никад нисам радила. Рецепт је једноставан да једноставнији не може бити и брз, идеја одлична, нисам имала дубље модлице али и овако је испало скроз супер, а потомак је смислио начин како да их поједе у што већем броју... док грицка, замишљено гледа у даљину и тобож покушава да се сети на коју га то оригинал чоколаду подсећа ово што крцка... - не не није кранч... кад бих само могао да се сетимммљац, мљац, мљац... (па мазне још једну па исти текст :))

Инџој!

1 коментар:

JA U KUHINJI... је рекао...

Jako mi je drago da si se odlučila za ovaj jednostavan recept... i da si probala kokice od amaranta naravno jer su mene oborile s nogu na prvu loptu...