петак, 5. јун 2009.

Аргентински ћевап

















Потребно је: 250 грама млевеног меса, 250 грама бареног кромпира, 1 главица ситно сецканог црног лука, 2 чена ситно сецканог белог лука, 1 цело јаје и 1 жуманце, 1 кашичица прашка за пециво, 1 кашичица вегете, бибер и со по укусу + 2 беланца, мало брашна, презла и мало уља за пржење.

Обарити кромпир, добро га оцедити, изгњечити у пире и оставити да се хлади. Кад се охлади сјединити га са млевеним месом и осталим састојцима и оставити у фрижидер да одстоји сат времена. Вадити масу и формирати по жељи величину и дебљину ћевапа па их уваљати појединачно у брашно. Из брашна их умакати у снег од 2 беланца, а затим у презле. Пећи у дубљем суду на загрејаном уљу док не порумене и вадити на убрусе или салвете. Служити их топле или хладне уз тартар сос или прелив (мајонез+павлака+кисели краставчићи). Ово је мера за 13 ћевапа (од десетак цм).




Инџој!

4 коментара:

Maja Babić је рекао...

Jao, znam ove cevape, nisam ih jela 100 godina, a u jednom periodu sam imala priliku da ih jedem relativno cesto jer ih je spremala baka mog dragog, dok smo ziveli svi zajedno. Ona ih je zvala avganistanskim cevapima, a cula sam da se provlace i kao argentinski. Ne znam odakle vode poreklo ali sam skoro sigurna da su se avganistanski i argentinski cevapi podelili kad je neka starija domacica pobrkala ove dve lokacije :)

Kako god, cevapi su ODLICNI, mi smo ih neizostavno kombinovali sa kiselim mlekom.

Hvala za refresh memorije :)

Урбана Стонога је рекао...

Заправо ни мени није јасна та етимологија, али сад први пут чујем за авганистанску варијанту :)). Сећам се само да је у време кад је овај рецепт стигао до моје баке брзо ишао од свеске до свеске, тетке до тетке, комшинице до комшинице и уста до уста, сви су их некако спремали и хвалили и помињали :)

Marija је рекао...

A ja sad ko pala s Marsa :P Nikad cula za ovo :D A bas super izgleda!

Maja Babić је рекао...

Jaooo, sto su me namucili ovi argentinci/avganistanci! Krenula sam od tvoje mere pa puta dva, pa videla da imam samo 400 g kropmpira, i ukupno dva jaja. Zumanca sam stavila u smesu, a belanca cuvala za poh. Ceo dan sam se petljala sa tim i nekako sam uspela da dobijem mekanu smesu koja mi se raspadala pri przenju. Na pola prekinem pa u ostatak dodam jos ihahaj sredine starog hleba, da upije tecnosti i da sve postane cvrsce, jest' bilo malo bolje al' nije to ono cega se secam. Momci su sve pojeli a ja i dalje nisam srecna ;)))

Moracu na popravni, sto mrzim kad uspem da zabrljam nesto sto bi trebalo da bude peace of cake!

Pozdravi!