четвртак, 23. април 2009.

Сармице од зеља


















Потребно је 3 везе зеља, 500 грама млевеног меса, 2 главице црног (црвеног у овом случају) лука, 3 чена белог лука, уље, пиринач, 1 јаје, 1 дцл домаћег куваног парадајза, со, бибер, лорбер, першун, алева и мешавина зачина по укусу.
Фил: 2 главице црног лука ситно исецкати са 3 чена белог лука и продинстати на уљу са два листа лорбера. Кад лук постане стакласт додати млевено месо, пропржити, додати зачине и шољицу опраног пиринча. Склонити са ватре да се мало прохлади, па умешати 1 цело јаје да веже ту масу.
Зеље очистити и опрати у хладној води пре барења. Лист по лист убацивати у врелу воду на кратко, вадити на даску, на њега ставити кашику фила, па мотати сармице.






Сармице могу бити и без меса, посне. Само лук и пиринач, а могу се додавати и печурке, сојине љуспице... итд (шта вам падне на памет, свако се јело може веганизирати :)):



Смотане сармице поређати у шерпу, а у суд у коме смо динстали лук и месо сипати 1 дцл куваног парадајза, 3 дцл воде и прелити преко сармица. На тихо их крчкати од 45 минута до сат, искључити и сервирати са киселим млеком. Неко их запржи класичном запршком, неко их запече у рерни, али ја то не чиним :)



Инџој!

Нема коментара: