недеља, 19. април 2009.

Христос Воскресе - Ваистину Воскресе!

















Када су се наше баке и бакине баке припремале за Васкрс, то је трајало читаве године. Чувала се луковина за мркоцрвену боју, брала коприва, дуња и дуд за жуту, гулила кора са шљива за црвенкасту, за зелену - корен патлиџана, за плаву - дивљи зумбул, а за тамне боје чађ и цер. Јаја се данима нису јела и сакупљала су се за Велики Дан, брижљиво прегледала, прала и чистила, јер бака или бакина бака није желела да јаје пукне, пролије се, или да се због мрље не ухвати боја. Цртало се воском, пером угрејаним на свећи, писало ХВ-ВВ или име онога коме се даривало, или лепила детелина. У воду се додавала Света вода уз молитву. Обојено јаје премазивало се сланином да сија, изгледа лепше. Оно прво, црвено, чувало се поред иконе, до следећег Ускрса и звало Чуваркућа. Чувало је ово силно јаје наше куће, а и наше душе, док му на смену не дође ново, Васкрсло, јер су наша вера и обичаји, у ствари, чувари нашег огњишта.




1. На пуцкице намазати боју директно из темпере па ставити обарено јаје на почетак и котрљати до намазаног краја док не добијемо обруч. Поновити кад се осуши и са неком другом бојом, по жељи.
2. Директно из темпере исцедити боју по алу-фолији па умотати барено јаје и одмотати. Кад се осуши поновити са неком другом бојом а истим јајетом, по жељи.
- Зелене туфне - нацртати фломастером за ЦД
- Бубамара - Јаја прво офарбати бојом којом желите и оставити да се охладе. Умутити беланце виљушком (не у потпуности) и четкицом за сликање направити неколико туфни на јајету. Јаје се потом уваља у посуди са млевеним маком. Сачекати који минут да се беланце осуши па одувати вишак мака са јајета.
3. Исецкати луковину и распоредити по алу-фолији па живо, поквашено јаје мало котрљати по сецканој луковини да се распореди, па га умотати у фолију. Спустити у кључалу воду и барити 10-15 минута. Исто тако, може се јаје спустити и у воду у којој је растворена боја за јаја.
4. Поређати јаја у посуду са рупичастим дном, па ту посуду спустити у мало већу, али да савршено пашу једна на другу. Преко јаја сипати воду да би се јаја поквасила, а вода прошла у доњу посуду, али само до јаја, да не улази у горњу посуду. Затим преко јаја просути разне боје из кесица, поклопити тако да пара не излази из шерпица и кувати на пари сат времена на тихо, пола јачине рингле.





Одаберите цветове и листове занимљивог облика, прислоните лицем на љуску бареног јајета и чврсто увијте јаје у најлон чарапу. Чарапу вежите концем да се не би отворила приликом фарбања. Потопити тако обучена јаја у шерпу са луковином, коју смо потопили у воду претходног дана. Што више луковине то је боја офарбаних јаја интензивнија. Укључити ринглу, кад прокључају кувати их 15-20 минута па искључити. Вадити јаја и одмах скидати чарапу и склањати лишће са врућих јаја јер се касније травке не скидају лако. Премазати крпицом намоченом у уље или сланином кад се прохладе, да се сијају. И то важи за сва офарбана јаја.






Нема коментара: