среда, 29. април 2009.

Пилетина и пиринач на шпански начин

















Тема овомесечних КуВаријација, игре за фуд блогере коју је осмислила мамајац под утиском Daring Baker's-a била је пилетина и пиринач на шпански начин.

(Оригинални рецепт)

(Радови у априлу, објављени)

Потребно је: 2 кашике маслиновог уља, 8 пилећих батака, 1 црни лук, исецкан, 1 зелена бабура, сецкана, 2 чена белог лука, сецкана, 1 кашичица куркуме, 2 кашичице млевеног кима, 2 кашичице благе алеве паприке, 2 штапића цимета, 1/4 чилија у праху, 1/2 шоље сувог белог вина, 400 грама парадајз пелата, сецканог, 1 1/2 шоља пилеће супе, 1 шоља арборио пиринча (пиринач кратког зрна), за сервирање: сецкани лист першуна и црне шпанске маслине без коштица.





Загрејати половину уља и пржити батаке од 5-7 минута на средњој температури, уз превртање, док кожица не добије браонкасту боју, мало порумени. Одложити их са стране. У то уље додати преостало уље, црни лук, бабуру и бели лук. Промешати и додати зачине: куркуму, ким, алеву паприку, цимет и чили. Кувати око минут да замирише. Додати вино, парадајз, супу, пиринач и пилетину. Промешати. Поклопити и пребацити у рерну загрејану на 180 степени. Пећи око 45-50 минута док пиринач не упије течност. Извадити из рерне па умешати першун и маслине.






Запажања и одступања: Када сам правила јело био ми је проблем да нађем зелену бабуру па је послужила црвена. Јело се лако и релативно брзо прави, није потребно не знам какво ангажовање, а утисци мојих укућана су више него позитивни, па је чак и поновљен ручак. У рецепту нигде нема соли, али сам ја месо мало усолила пре печења и ништа не би сметало и да се направи са упола мање пелата. Што се мог дома тиче, овај је рецепт за сваку препоруку, а ја у кувању већ користим ову комбинацију зачина, тај нам део није проблематичан.

Инџој!

Нема коментара: