субота, 16. мај 2009.

Пита од проса

















Потребно је: 300 грама проса, 300 мл воде, 3 везе блитве (350 грама), 1 празилук (200 грама), 50 мл+3 кашике маслиновог уља, со и 3 кашике препеченог сусама.
Просо очистити од неољуштених зрна и нечистоћа па прелити водом и оставити 1-2 сата да се намочи. Након тог времена оцедити воду и сачувати је, а намочен просо самлети у кашу у блендеру (или штап миксером). Вратити одливену воду, додати 50 мл маслиновог уља и равну кашичицу соли.




Блитву опрати, очистити (исећи дршке и средину) па бланширати, оцедити, исецкати и додати у просо. На 3 кашике маслиновог уља издинстати исецкан празилук па и њега додати у масу. Све измешати, пребацити у мањи четвртаст плех (ја сам пекла у тепсији пречника 26цм) и ставити у загрејану рерну на максималну температуру. Након 5 минута извадити, посути сусамом па вратити назад у рерну и смањити температуру на 180-200 степени. Пећи још тридесетак минута. Извадити, оставити да се охлади 15-20 минута, а потом сећи и служити... уз пивце на пример.




Тнх ту Маслинка, али и
мамајац, јер сам је због ње пре приметила :)

Инџој!

3 коментара:

maslinka је рекао...

jako mi je drago da si pravila ovu pitu i jos draze da ti se svidela... super ti je ispala :)

maslinka је рекао...

jako mi je drago da si pravila ovu pitu i jos draze da ti se svidela... super ti je ispala :)

Урбана Стонога је рекао...

Не само да ми се свидела него смо је и равномерно поделили - моја је била једна половина, а остали су делили другу :)