недеља, 17. мај 2009.

Маринада за пилетину

















Маринаде употпуњују укус меса и чине га мекшим, те оно и након печења остане сочно. Треба га маринирати неколико сати пре печења и при том га чешће окретати и преливати маринадом. Месо у маринади мора бити најмање 2 сата, а идеално би било да преноћи. У маринаде за старије месо обавезно се стављају сирће, вино и лимунов сок, а оне на бази уља добре су за крта и сува меса. Пре печења, месо се мора добро оцедити и очистити од зачинског биља. Храну не треба маринирати у металној посуди, а со се избегава пошто извлачи сокове.

1 килограм карабатака, 0.5 дл лимуновог сока, рендана кора 1 лимуна, 2-4 ситно сецкана чена белог лука, 1.5 дл белог вина, 1.5 дл маслиновог уља, 1 кашика сецканих иглица рузмарина, 1 кашика сецкане мајчине душице.

У стакленој посуди сјединити сок од лимуна, рендану кору лимуна, бели лук и вино, маслиново уље, рузмарин и мајчину душицу. Додати карабатаке и оставити их да се маринирају најмање 120 минута.

Инџој!

Нема коментара: