недеља, 3. мај 2009.

Фламанско месо са пивом

















Потребно је: 800 грама јунеће кртине, 100 грама димљене сланине, 125 мл пива, 2 главице црног лука, 3 чена белог лука, 1 кашика брашна, 3 ловорова листа, 2 говеђе коцке за супу (или већ припремљен говеђи бујон), 1 кашика свињске масти, 2-3 гранчице мајчине душице, 1 кашика шећера, першун, уље, со, млевени црни бибер и 1-2 кашике винског сирћета (ја увек убацим aceto balsamico).

У шерпу на шпорету, у проврелу воду ставимо коцке за супу. Месо и сланину исечемо на дугуљасту парчад. У тигањ, на шпорету, на растопљену маст ставимо парчад меса да се прже. Испржено месо, решеткастом кашиком, извадимо из тигања и ставимо у чинију. Затим у тигању испржимо парчад сланине.




Када се сланина испржи ставимо је у другу чинију. У истом тигању пржимо главице црног лука исечене на полумесеце. Додамо ситно исечене ченове белог лука, брашно, промешамо, а затим сипамо пиво. После пар минута у тигањ додамо две кутлаче супе. У керамичку посуду за печење ставимо половину испрженог меса. Додамо испржену сланину. Затим у посуду преручимо садржину из шерпе. Нанесемо преосталу парчад меса. Додамо ситно исецкан першун, шећер, ловорове листове, сирће и мајчину душицу. Садржину у посуди посолимо, побиберимо, промешамо и прекријемо алу-фолијом. Печемо 90 минута на 200 степени. Јело сервирамо у дубљи тањир.



Инџој!

Нема коментара: