среда, 6. мај 2009.

Лепиње

















За отварање сезоне роштиља (ја их дерем са кајмаком, њам њам )

Потребно је 500 грама брашна, 300 мл млаке воде, 3 кашике уља, 2 кашичице соли, 1/2 кашичице шећера и 1 квасац (40 грама).
У 200 мл млаке воде ставити квасац, шећер и кашичицу брашна. У одговарајућој ванглици измешати брашно и со. Направити у средини брашна удубљење и у њега сипати надошли квасац и уље. Замесити меко тесто са повременим додавањем осталих 100 мл млаке воде. Тесто покрити крпом и оставити да одмори 30 минута на топлом месту.
Радну површину добро посути брашном (јер је тесто лепљиво), а онда изручити тесто. И руке добро замочити у брашно, а онда тесто поделите на 5 делова. Од сваког дела направите лоптицу, рукама развуците тесто тако да обликујете лепињу од 1.5 цм дебљине.





Папир за печење ставите на радну површину, а онда поспите брашно по папиру. Сложите лепињице на папир. У међувремену загрејте рерну на 220 степени. Празан плех у којем ћете пећи лепиње ставите у рерну да се загреје. Када се рерна загрејала (а и плех), извадите га из рерне и онда уз нечију помоћ пребаците папир заједно са лепињамана плех. Температуру рерне смањите на 200 степени и пеците лепиње око 20 минута. Печене лепиње премажите водом (умијете их мокром руком), а онда их покријте крпом и оставите да се мало охладе пре служења.




Тнх ту Миња :)

Инџој!

Нема коментара: