петак, 29. мај 2009.

Бурек

















Тема овомесечних КуВаријација, игре за фуд блогере коју је осмислила мамајац под утиском Daring Baker's-a био је Бурек.

(Оригинални рецепт)

(Радови у мају, објављени)

Умесити тесто од 500 гр брашна, 1 кашичице соли и око 3 дцл топле воде, одредити према тесту. Поделити тесто на 5 лоптица па развити сваку тако да буде око 15-20 цм. Слагати развијено тесто у шерпицу напуњену уљем и након пола сата вадити једну по једну на радну површину па рукама развлачити тесто док год може а онда крајеве развлачити повлачећи тесто у ваздуху.




По првој кори посути сир (400-500 гр - за питу и гибаницу, са Каленца, ПКБ-ов шалтер, 240 дин/кг :)) и преклапати сваки крај према средини па одложити са стране. Следећу кору развлачити по истом принципу, посути сиром па на средину ставити ону прву преклопљену па другу преклопити преко ње. Овај поступак понављати са свих 5 кора што значи да имамо кору у кори. Тако припремљен бурек пребацити у тепсију, додатно обликовати и пећи на 200 степени у загрејаној рерни док не добије златну боју.




Запажања и одступања: Од када се овај рецепт појавио на куваигрицама ја сам бурек правила 3 пута, то ваљда највише говори о рецепту и о томе колико смо задовољни. Нисам користила маст већ само уље, а пекла сам га скоро сат времена с тим што сам га након пола сата у рерни преврнула. Понеку сам кору толико растезала до "паучине" да је и попуцала, али то није могло ништа да поквари. Онолико уља колико је свака кора покупила из шерпе, то је све од уља што сам користила, делује много масно кад почнеш да развлачиш, али кад се испече бурек уопште није масан и има фила колико волиш, за разлику од масе куповних. У сваком случају, рецепт смо усвојили и у мојој ће кухињици сигурно летети овакве тепсије поново... из рерне право на сто :) Хвала мамамаји.




Инџој!

5 коментара:

Maria је рекао...

Чуден ти е бюрека. Фантастичен. :)

xy је рекао...

Daj 300 grama i joguraT :)

Maja Babić је рекао...

Aha! Ukljucila si komentare! :)

Predivno ti je ispao burek, i skoro da mi je neverovatno kako su svi prezadovoljni receptom i uopste uspehom!

Pozdravi!

Урбана Стонога је рекао...

Хвала Мариа,

за xy одма' дође :)

@ мамајац
једва чекам да их видим све на гомилици :)

JA U KUHINJI... је рекао...

drago mi je sto si ukljucila komentare... burek ti je super... i da, drago mi je sto si se pridruzila nasim igricama :)