субота, 18. октобар 2008.

Босански лонац по рецепту Моме Капора


















Узети повећи зембиљ, најбоље онај што има точкиће, и уздишући отићи на пијацу. Пре куповања намирница, с ногу попити лозовачу с пијачним дангубама, а затим убедити месара да нисте циција, али да су вам за босански лонац потребне три врсте меса и то тачно по четврт килограма: јагњетина, свињетина и говедина (најбоље говеђи реп). Потребно је још и четврт килограма кромпира и црног лука, затим белог лука, пола главице слатког купуса, три до четири бабуре, две љуте паприке, четири до пет шаргарепа и два пашканата, две везе першуна, мала кашика алеве паприке, десет до петнаест зрна бибера, пола литра куваног парадајза, два деци белог вина (остатак до литре попићете док кувате босански лонац) и соли према укусу. Ни за живу главу не стављајте зачин Ц или, још горе, вегету, јер би могли да овом јелу поклоне неки сасвим модеран укус.

Будући да босански лонац потиче још из оних давних времена када ови додаци нису били пронађени, једини зачин за њега јесте љубав домаћице према ближњима, додатак јелима који више нигде не може да се купи. Месо исеците на крупније комаде, сву зелен очистите и исеците на танке колутове, а црни лук на крупнија ребарца. Бели лук очистите само од љуске, купус оперите и исеците крупније. Све то сложите у овећи лонац, најбоље земљани, и налијте водом да огрезне. При врху, лонац мора да буде празан бар шест до седам сантиметара, због кувања. Додајте кувани парадајз, бело вино и со. Према отвору лонца, одсеците два табака пергамент папира, покријте лонац њиме и чврсто увежите канапом. Ставите га затим на ватру, да се све што је у њему истиха кува око четири сата. За време кувања лонац никако не отварати.

Од прибора за јело, поред дубоких тањира, сервирајте само кашике. Вино, наравно, бело, добро охлађено, реског букеа. Конверзација за време ручка: вицеви о Муји, Хаси и Фати, који не смеју да пређу у вулгарност. Десерт: добро охлађена лубеница, по могућству из села Сакула, а у Банату. После ручка понудити гостима кауч, диван или отоман у хладовитим собама, да мало одспавају, јер свако јело куне своје тело, што не легне да се мало слегне.


Инџој!

Нема коментара: