недеља, 19. октобар 2008.

Пљеске од прокеља и кромпира


















Један вегански рецепт који може да се преправља тако што ћемо стављати неко друго поврће или можда мало ренданог траписта и сецкане сланинице, али то је већ нека друга прича. Овде се држимо кромпира и прокеља.

1 килограм кромпира ољуштити и исецкати на коцке па убацити у слану воду да се обари. 4-5 минута пре него што ћемо искључити кромпир придружимо му и очишћен и опран прокељ, пола килограма, да се и он мало бари (или га обаримо посебно, како је коме лакше). Извадити прокељ и прелити га хладном водом па оцедити. Кромпир такође процедити па оставити на топлој рингли без воде да се мало просуши. Битно је добро оцедити и једно и друго и оставити да се охлади. Прокељ исецкати, кромпир испасирати и помешати их. Додати 3 кашике биљног маргарина и зачине по жељи, (посолити ако је потребно) - нпр микс прах од црвеног и црног бибера, ђумбира, лорбера, цимета, слачице... или нешто друго што вам се чини занимљиво и све то промешати. Додати и мало брашна ако је смеса ипак влажна још мало.



Брашном посути радну површину па брашњавим рукама одвајати лоптице и правити пљеске (величина произвољна, лакше је кад нису велике) па их пржити у врелом уљу по минут - два са сваке стране да порумене, пажљиво окретати, и вадити на салвету да се оцеде.



Овако спремљене пљеске можемо држати у фрижидеру до 3 дана или их замрзнути на месец дана. Пре сервирања (било да их сервирамо одмах после пржења или из фрижидера) поређати их на папир за печење у плеху и убацити на 15 минута у загрејану рерну (190 ц). Могу се још при служењу прелити неким сосићем, по избору.



Инџој!

Нема коментара: