недеља, 19. октобар 2008.

Црни куглоф


















100 грама сувог грожђа прелити са екстратом рума и мало воде, да огрезне, па оставити да преноћи, а пре спремања куглофа грожђе процедити и воду бацити. Од 100 грама ораха одвојити једну шаку и излупати чекићем или исецкати, а остало самлети. Орахе помешати са једном штанглом млечне чоколаде исецканом на коцкице, 3 пуне кашике несквика у праху, 3 супене кашике какаа, 1 прашком за пециво, оним сувим грожђем и око 200 грама брашна. У другој посуди подићи 6 беланаца у снег (3 су остала од нечега за шта су нам требала само жуманца) и оставити по страни. У трећој посуди умутити пенасто 3 жуманца, 140 грама шећера (кристал), кесицу ванилин шећера и 200 грама маргарина. Спустити 1 киселу павлаку па опет мутити. Додати чоколадну масу из прве посуде, опет мутити и на крају снег од беланаца и опет мутити.
Куглоф добро подмазати маргарином, сипати масу и изједначити (изравнати) горе, убацити у загрејану рерну и пећи на 180 степени око 50 минута. Изврнути печен куглоф на послужавник па га премазати џемом (од кајсија, шипка) и оставити да се охлади. Кад се охлади, прелити глазуром од чоколаде = 100 грама чоколаде за кување са мало млека, мало путера и мало шећера у праху размутити на слабој ватри. Одложити га мало у фрижидер да се глазура стегне и обавезно ставити у звоно ако се неће појести тог дана или брзо, да се не суши.


Инџој!

Нема коментара: